18.07.2021.

Poslednja vijesti!

Abaz je 17.07.2021. god. započeo sa liječenjem. Odrađena je transplantacija koštane srži, sve je proteklo dobro. Abaz je noć proveo u dobrom stanju i nadamo se da će ako Bog da sve biti u redu.

 

______________________________________________________________________________________________________________________________________

8.06.2021.

Rifat je već počeo sa tretmanom, trenutno prima infuzije i hemoterapije do 18. juna, kada će početi operacija transplatacije koštane srži.

 

______________________________________________________________________________________________________________________________________

21.05.2021.

                                                                                                                                                         

Informacija o toku liječenja

Abaza i Rifata

– Obavještavamo vas da su konačno pronađeni adekvatni donori koštane srži za Abaza i Rifata Kardovića.
S obzirom da, nažalost, koštana srž nijednog člana naše porodice nije bila odgovarajuća, bili smo prinuđeni da tragamo za donorima preko donorskih banki što je oduzelo dosta vremena. Dječaci će pripremu za transplataciju započeti 31.maja, kada će ponovo biti primljeni na kliniku Yeni Yuzyil Universitesi hastanesi u Istanbulu. Koštane srži koje su pronađene će stići na kliniku u periodu između 17. i 25. juna, kada će i biti obavljene transplatacije kod oba dječaka.
– Veliku zahvalnost dugujemo upravi klinike Yeni Yuzyil Universitesi hastanesi koja je prihvatila da sprovede liječenje naših dječaka i od prvog dana nam pružala veliku podršku i ulila veliko poverenje da je njihovo zdravlje u pravim rukama.
– Transplataciju će obaviti hematolog prof. Dr. Baris Malbora, kojem smo posebno zahvalni za dosadašnju pomoć koju je nesebično pružio, ne obazirajući se na svoje radno vrijeme. Dr. Malbora je slučaj naših dječaka prihvatio sa posebnom pažnjom, ulagajući ogroman trud i vrijeme u pripremi dječaka za operaciju.
– Takođe, izuzetno smo zahvalni Fatmi i Faruku Denizi-Javorovac koji su nam pomogli da stupimo u kontakt sa ovom klinikom, dok su Abaz i Rifat još uvijek bili u Crnoj Gori. Velika olakšica u komunikaciji sa klinikom nam je bila njihova pomoć u prevođenju sa turskog jezika i koordinacija u komunikaciji između uprave klinike i naše porodice.

U nadi da će se operacije uspješno obaviti, još jednom najsrdačnije zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način pružili pomoć i omogućili liječenje naše djece na pouzdanoj turskoj klinici.

 

______________________________________________________________________________________________________________________________________

11.05.2021.

Zahvalnica porodice Kardović i Kožar

Obraćanje Faruka Kardovića sa porodicom i Feha Kožara sa porodicom

Dragi prijatelji, sunarodnici i svi ljudi dobre volje, prije svega, želim da vam se u svoje ime i ime svoje porodice najsrdačnije zahvalim što ste nam se pridružili u borbi za spas mojih unuka Abaza i Rifata, koji boluju od rijetke bolesti Adrenoleukodistrofije (ALD).

Posebno smo zahvalni državnim zvaničnicima i predstavnicima nadležnih institucija, prije svega Predsjedniku Crne Gore, ministarki zdravlja koja je omogućila učešće Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore za liječenje u inostranstvu, pojedinim ministrima i predstavnicima institucija koji su se odrekli svojih zarada i koji su imali sluha i posebnog senzibiliteta za zdravstvene potrebe naše djece.

Beskrajnu zahvalnost dugujemo humanim ljudima koji su samoinicijativno učestvovali u prikupljanju sredstava za liječenje, naročito našoj dijaspori i džematima iz Amerike i širom Evrope kao i Islamskoj zajednici Crne Gore i džematima iz okruženja koji su dali neizmjeran doprinos da dođemo do cifre koja će Abazu i Rifatu omogućiti liječenje u inostranstvu. Zahvalnost dugujemo mnogim humanitarnim organizacijama, a naročito Humanitarnoj organizaciji Rožaje, organizaciji „Hemias“ , kao i pokretaču GoFundMe donacije i orgnizaciji Gemeinnützige C&E Bildung und Sport GmbH . Zahvaljujemo se i sugrađaninu ef. Ramović i ambasadorki Turske u Crnoj Gori koji su omogućili kontakte sa Ministarstvom zdravlja u Turskoj, koje je izašlo u susret i dalo preporuke za najbolje ljekare i klinike za dalje liječenje naše djece u Turskoj.

Hvala svim bratstvenicima koji su sve vrijeme uz našu porodicu i pružaju nesebičnu podršku u ovoj životnoj borbi. Još jednom hvala svima koji su ponudili svoju koštanu srž. Ovim putem im poručujemo da taj njihov humani gest nikad nećemo zaboraviti.

Želimo da vas obavijestimo da se dječaci trenutno nalaze u Turskoj, gdje su u toku pripreme za transplataciju koštane srži i dalje liječenje, na klinici Istanbul Yeni Yuzyil Universitesi/Gaziosmanpasa hastanesi. Srećni smo da vas obavijestimo da je klinika pronašla donatore koštane srži, na kojima se trenutno vrše ispitivanja i pripreme za transplataciju, što je prvi korak u liječenju ove bolesti. Pred nama i dječacima je dug proces liječenja, informisaćemo vas o svakoj etapi borbe za živote mojih unuka, koju se nadam da ćemo dobiti.

Na kraju, svim pripadnicima islamske vjeroispovijesti želim da čestitam predstojeći Bajram Šerif Mubarek Olsun.

Faruk Kardović sa porodicom i Feho Kožar sa porodicom

______________________________________________________________________________________________________________________________________

10.05.2021.

Spisak donatora 2

Spisak donatora iz inostranstva

 

______________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Obraćanje porodice Faruka Kardovića

HUMANOST JE UJEDINILA I POBIJEDILA

Poštovani,

Zahvaljujemo se svim plemenitim, nesebičnim i neumornim građanima Rožaja, Crne Gore, regiona, dijaspore i svijeta koji su učestovali u donacijama za liječenje naših hrabrih dječaka Abaza i Rifata Kardovića.

Zahvaljujemo se svima koji ste bez obzira na etničku, nacionalnu i vjersku pripadnost ujedinili sve nas predvođeni jednim ciljem – da pomognete u liječenju i spašavanju dva mala života.
Ulili ste nam snagu, vjeru, nadu i pokazali bezuslovnu HUMANOST.

HVALA VAM plemeniti ljudi, prijatelji, što ste se odrekli svojih dnevnica, dijela skromnih zarada, odložili svoje planove, izdvojili svoje dragocjeno vrijeme i u suzama upućivali molitve za naša dva mala heroja.
Hvala, predstavnicima humanitarnih i radnih organizacija, Javnim ustanovama, učenicima i privrednicima.
Posebnu zahvalnost izražavamo svima onima koji su se ponudili da doniraju svoju koštanu srž.

Obavještavamo javnost da prikupljena sredstva i sredstva čija je uplata najavljena dostižu traženi iznos od 500.000 koji je prema procjeni i iskustvu liječenja od Adrenoleukodistrofije ljekara specijalista iz Beograda i Holandije potreban za liječenje ove bolesti.

Porodica Kardović će obavještavati javnost o svim nastalim troškovima liječenja putem internet stranice „kardovic.com“
Ukoliko dospjele uplate pređu iznos veći od 500.000€, porodica Faruka Kardovića će proslijediti humanitarnim organizacijama, fondacijama i djeci koja boluju od rijetkih bolesti o čemu će javnost biti redovno obavještavana.
Nadamo se da ćemo dobiti ovu bitku koju vodimo svi zajedno i da će Abaz i Rifat moći kao i sva djeca da imaju bezbrižno i zdravo djetinjstvo.

Srdačno,
porodica Kardović.

______________________________________________________________________________________________________________________________________